13.02.2017 г.

Ода за петела ;)

Като изкукурига петелът на Китайската нова година и си помислих, че трябва да го поставя на видно място. Предвидливо бях купила един сив, бронзовеещ, още около Коледа. Изнесох го. Както и един друг, който окачих на стената, понеже е рисуван и по-точно - състои се от триъгълници. 
Почна се, казах си и се завъртях три пъти :)
Харесват ми цветовете на петела, както и неговата важност. Ходи наперено, събира погледите, обаче не само, защото е красив, а защото не се знае в кой момент ще те клъвне по крака или ще ти скочи на главата.
Ако по този зодиак, китайския, сте петел, би трябвало това да оправдава желанието да важничите, да подскачате за бой, да кълвете от време на време с острата си човка или просто да се забавлявате като събирате кокошките около себе си.
Казват, че петелът е труден за рисуване. Забелязала съм обаче, че и ние - хората не сме особено лесни. Труден е и за хващане, макар че колко петли са лягали на дръвника... Петелът има гребен. Червен, понякога провесен надолу, но обикновено изправен. Стои му като корона. Не като на лопатар примерно, нито като рогата на някои мъже - разклонени и красиви, но все пак. Царствен си е.
Веднъж един петел така ме подгони, че въпреки адското ми крещене и ожесточеното размахване на една дълга пръчка, едва оцелях. Така че имайте едно наум - петелът не е лъв, нито акула, но трудно се отказва от битката.
Боевете, от каквото и естество да са, не са ми по вкуса. Ако обаче вие си падате по настървението и решавате проблема с агресията по този праволинеен начин, ето - петлите стават. Бой с петли определено е запомняща се сцена. Бихте могли да се биете до кръв, до изскубване на всичките ви пера или най-малкото до получаване на онзи омърлушен, мърляв вид, от който става видно, че никак не ви е било лесно.
От друга страна трудностите в живота петелът ги решава и съвсем обикновено. Подканя кокошките, дарява им и от своята храна /нетипично поведение за мъж/, глези ги, после ги опложда. Една по една. Независимо дали искат или не, дали бягат силно или кротко се оглеждат идва ли... След това петелът гордо обявява подвизите си. А в жълтъците оставя мъничка следа. Да се знае кой е петелът в курника, нали така? Защото истинският петел е единствен. За друг място няма.
Петелът е домошар. Пази си къщата. Обикаля двора и често скришом наблюдава. Гледате го спокоен, наведен над трохите или тревата, а той всъщност ви държи под око. Аха да тръгнете не накъдето трябва и ще си имате пряка среща с него.
Петлите не пият. Или поне не е разпространен подобен техен навик. Спомням си как видях пиян петел. Бяха го напили с ракия и той стъпваше отвисоко,загубил достолепието си. Вероятно и защото от време на време си позволява да лети, петелът се поддържа трезвен. Не се знае кога ще му се наложи да прелети над нечия ограда, спасявайки дебелата си кожа или пък да застане на високо, та да се чуе кукуригането му по-надалеч. Има и нещо друго. Петлите усещат времето. Ако си мислите, че ще се заигравате до късно нощем или пък ще пропуснете някоя ранна среща, не забравяйте, че петелът има вграден часовник. И кой, ако не той, лично ще ви напомни за това.
Друга особеност на петела е, че усеща ако го храните с неудоволствие. Както си кълве от уж любезно предоставената от вас храна, петелът пак уж и напълно случайно ще клъвне ръката ви. То е за да ви напомни, че не одобрява лицемерното ви отношение - хем давате, хем не ви се дава. Хвърляйте по-смело, когато го храните, не бъдете лицемери. 
Терминът "див петел" може да се приеме и буквално, и метафорично. Със сигурност има диви петли, които хората желаят да опитомят, както онези малките, с ботушки на краката, почти декоративни и поради това, както и поради прекалено яростния им характер,е трудно да ги вземеш на сериозно. Има обаче и метафорично "диви петли", с които нито е възможно да се разбереш, нито пък си струва. При тях единствено сопата и силата помагат, в краен случай някоя по-пъргава, хитра кокошка. Но май не съм чувала за хитри кокошки... Ако пък вие сте чували някой да ви нарича "див петел", то обърнете по-сериозно внимание на това обръщение. От кого идва, защо, какво го е предизвикало. Че да не се изненадате, ако вече ви острят ножа...
Хубавото на петлите е, че ако сте гладни, един петел стига да ви нахрани за цяла седмица; ако сте заспали, един петел - малко по-амбициозен, пак стига, за да ви събуди. А не е като да няма гладни и заспали хора... 
Макар че, ако питате мен, известно време не разчитайте особено на месото от петел, а що се отнася до буденето, не проспивайте шансовете си. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар