21.12.2015 г.

Междузвездни войни от десети ред

Докато Лукас дирижираше оркестъра, едва ли щеше да ме обладае силата и да седна да пиша за прословутата сага. Обаче Дисни някак си доближиха нещата до моя ръст. Дадоха силата на едно крехко девойче и то я овладя за има-няма десетина секунди. На екран де. Иначе с оглед на личната предистория на момичето вероятно не е така проста работата. И все пак. Силата дойде и при мен. И седнах да се изкажа. Така дилетантски, зрителски, съвсем не с навлизане във филмовата критика или не дай Боже да пристъпя в територията на върлите фенове. Междувпрочем, тези фенове дали са се изкефили на филма?
Та случаят е следният.
Една приятелка резервирала он лайн още на втори-трети ден от пуснатия за продажба филм у нас първо на една дата, после се оказало, че не било за ай макса, та затова резервирала още веднъж. После обаче се оказало, че има някакво важно тържество точно тогава, та резервирала за трети път на друга дата. Или нещо подобно, но аз попадам сред щастливците с резервация и се озовавам на десети ред в ай макса една идея по-късно от елита, който се снима с принцеса Лея. За сведение, при нас само едно дете размаха меч в салона.
Като свърши филма си помислих, че най-добрият 3д ефект си остана онзи с рекламирането на самата 3д технология. 8-етажната сграда, т.е екранът, пък и самата технология леко се скапаха от пуснатите в продажба нови очила. Като си наведеш главата встрани и буквите се размазват. Освен това 3-4 пъти имаше и пробиви в матрицата като цяло.Тук му е мястото да отбележа и ефекта на масовото слизане по тесните стълби към - все едно - Ада на мола след края на представлението. Слизаш, слизаш, слизаш, докато не видиш един охранител как е запречил първия вероятен изход, което ще рече, че ти продължаваш още малко... Това излизане и преди ме е вдъхновявало. Веднъж даже слязох едно ниво по-горе, защото изгубих вяра, че има още по-надолу... В София и от Арена Армеец като излизам пак така се вдъхновявам.
Иначе на филма по едно време ми се присъни сън. Беше малко преди първата сюблимна финална сцена - на мостчето, където Харисън Форд... Хайде да не разказвам.
То не че има какво. Същото като преди, обаче сега този, който беше баща, тук е син, а другият... Затова му изпускам края на тоя филм. Никога не знаеш кой е баща и кой на кого е син. Докато се връщахме обратно към къщи ми напомниха, че Лея и Люк са брат и сестра, Дарт Вейдър им е баща, а синът на Хан Соло /Харисън Форд/ и Лея, е внук на Дарт Вейдър. Затова имал такива сили... /В крайна сметка, помислих си, всичко опира до това кой е баща ти.../
Та усетих, че започвам да сънувам и реших, че е от въздействието на филма, а то се оказа, че била реалността. За малко да взема и наистина да заспя. Което щеше да си е куриоз. При положение, че за първата седмица, чух по CNN, филмът е спечелил 517 милиона долара! Направо съм си за директно промушване!
Искам да кажа, че филмът не блесна с никакви нови ефекти, никаква нова идея в сюжета, нито пък нова идея изобщо където и да било. Това, че имаме жена-героиня и чернокож, или търтунесто сладко роботче, не може да е изненада, нито да реши проблема.
Проблемът е, че няма нищо ново. Жалко! Жалко, защото ние - хората силно си падаме по новите идеи, новите изобретения, новите удивително-фантастични трикове, които превръщат живота, не само киното, в изкуството, от което се нуждаем, за да продължим да очакваме и да създаваме и ние. Поне да се опитваме. Не стига само кекс Дарт Вейдър, трябва като ти рекламират филм по такъв мащабен начин, като ти завъртят главата с цялата индустрия около него, да излезеш от салона като нов. Удивен, вдъхновен за своите си подвизи и ръкопляскащ на екипа.
4 коментара:

 1. Полина,защо въобще си си харчила парите за този филм?
  Да би мирно седяло,не би чудо видяло!
  Гледах случайно Бг новини,и разбрах че,що е малко и голямо било израстнало със сагата М.В.!?
  Явно ни тресе през-океанска треска!

  ОтговорИзтриване
 2. Понеже за първи път гледах 3d, да питам - с предишните очила по-добре ли се е виждало?
  Аз нямам оплаквания от качеството на картината, но нямам база за сравнение.

  ОтговорИзтриване
 3. Да, разлика има, но става въпрос само за 3д на ай макса. Иначе е еднакво.

  ОтговорИзтриване